Coronavirüs Nedeniyle Özel Vakıf Bursları Kesilecek mi?

Coronavirüs Nedeniyle Özel Vakıf Bursları Kesilecek mi?

Tüm dünyayı Etkisi altına alan ve pandemi olarak ilan edilen Coronavirüs (Covid-19) salgını dolayısıyla YÖK tarafından bahar yarıyılında Eğitimin uzaktan, açık ve dijital öğretimle sürdürüleceği açıklaması yapıldı. Peki bu durumda Özel Vakıf bursları devam edecek mi?

YÖK Başkanı Yekta Saraç’ın açıklamasının ardından özel vakıflardan burs alan öğrencilerin kafasında burslarının devam edip etmeyeceği konusunda soru işaretleri oluştu.

Öncelikle belirtmek gerekir ki; özel vakıfların sağladığı burslar özel hukuk tüzel kişiliği mahiyetindeki vakıfların tasarrufundadır. Vakıflar, vakıf senetlerine yani başka bir deyişle kendi kanunlarına bağlı olarak burs yönetmelikleri oluşturmaktadır.

Bursların kesilme şartları yine bu burs yönetmeliklerinde belirlenmiştir. Ancak salgın hastalık nedeniyle eğitimin digital hale getirilmesi durumunda bursun kesilmesi beklenmeyecek bir olay olduğundan muhtemelen hiçbir vakıf yönetmeliğinde yer almamaktadır.

Fakat bu durum bursun kesinlikle kesilmeyeceği anlamına gelmez. Çünkü salgın ile beraber vakıf maddi kaynaklarının ve bağışlarının azalması ya da vakıfların kaynaklarını başka alanlara özellikle de salgın konusunda yaraların sarılması gibi alanlara kaydırmayı tercih etmeleri durumunda bursların kesilmesi sözkonusu olabilir.

Peki bunun bir hukuki dayanağı var mı?

Burs kesilmesi durumunda ne yapılabilir? Özellikle vakıf maddi kaynaklarının ve bağışlarının azalması durumunda, bu beklenmeyen durum, hukukta “ifa imkansızlığı” diye tabir edilen yani borçlunun sorumlu tutulamayacağı sebeplerle borcun gerçekletirilmesinin imkânsızlaşması ve  o yükümlülüklerini yerine getirmekten kurtulması gibi bir durum yaratabilir. Bu durumda bir talep hakkınız da doğmayacaktır.

Ancak bu genel açıklamalar, tüm bursların kesileceği anlamına gelmemektedir. Her vakıf kendi imkanları ve tasarrufu dolayısıyla burs imkanlarını ayrıca değerlendirecektir.