Erasmus Nedir?

Erasmus Nedir?

Erasmus nedirErasmus’a nasıl başvurabilirim? Kimler Erasmus’a başvurabilir? Erasmus yapabilmek için not ortalaması gerekir mi? Alttan dersimin olması Erasmus yapmamı etkiler mi?

Erasmus nedir?

Erasmus programı, Avrupa Birliği tarafından yürütülen bir öğrenci değişim programıdır. İsmini, değişik Avrupa ülkelerinde hem öğrenci, hem de akademisyen olarak bulunmuş olan Hollandalı bilim adamı Desiderius Erasmus’tan almıştır.

Erasmus Programından yararlanmak için iki seçeneğiniz vardır. Bunlardan ilki Avrupa Birliği bünyesindeki üniversitelerde eğitim alarak, ikincisi ise Avrupa Birliği bünyesindeki şirketlerde staj yaparak gerçekleştirebilirsiniz. 

Erasmus’a nasıl başvurabilirim?

Erasmus başvuruları eğitim gördüğünüz üniversitenin Erasmus (Avrupa Birliği) Koordinatörlüklerinden yapılmaktadır. Başvuru yapabilmeniz için, eğitim görmekte olduğunuz yüksek öğretim kurumunuza bağlı olan bu koordinatörlüklerden yayınlanacak Erasmus hareketliliği  ile ilgili duyuruları dikkatle takip etmeniz gerekmektedir.

Kimler Erasmus’a başvurabilir?
  • 1- Önlisans / lisans / yüksek lisans / doktora düzeyinde öğrenci olunması.
  • 2- Örgün eğitim veren, Erasmus Üniversite Beyannamesi sahibi bir yüksek öğretim kurumunda öğrenci olunması.(Açık ve uzaktan eğitim öğrencileri başvuramaz)
  • 3- Önlisans ve lisans öğrencileri için hazırlık sınıfları hariç en az  1. yılın tamamlanması.
  • 4- Öğrencisi olunan bölüme ait kurumlararası anlaşma bulunması.
Erasmus yapabilmek için not ortalaması gerekir mi?

Evet, Üniversitenin Erasmus Koordinatörlüğü’ne göre değişmekle birlikte  genellikle öğrencilerin Erasmus’a başvuru yapabilmesi için 2.20/4 ortalamaya sahip olması gerekmektedir.

  • Birinci kademe: ön lisans, lisans; İkinci kademe: yüksek lisans; Üçüncü kademe: doktora, tıpta ihtisas
  • Birinci kademe öğrencilerinin kümülatif akademik not ortalamasının en az 2.20/4.00
  • İkinci ve üçüncü kademe öğrencilerinin kümülatif akademik not ortalamasının en az 2.50/4.00
Alttan dersimin olması Erasmus yapmamı etkiler mi?

Not ortalamasını tutturduğunuz takdirde alttan dersiniz olması Erasmus programına katılmanıza engel değildir.

Erasmus Yabancı dil koşulu nedir?

Üniversitenizin Erasmus Koordinatörlüğü tarafından belirlenmekle birlikte üniversite tarafından yapılacak yabancı dil sınavından sınavdan genellikle  70/100 (B1)  barajı aranmaktadır (Bazı sınavların eşdeğerlikleri de kabul edilebilir). İnisiyatif üniversitenizde ve Erasmus Koordinatörlüğü’ndedir.

Okuduğum bölümün ikili anlaşması yok, başka bir bölümden Erasmus yapabilir miyim?

Hayır, yapamazsınız ama üniversitenizin ilgili kurumundan ikili anlaşma yapması için bölüm/fakülte/enstitü ile  temasa geçiniz.

Gideceğim ülkenin dili İngilizce değil, hangi sınava gireceğim?

Üniversitenizin Erasmus Koordinatörlüğü ve ilgili bölüm sekreterliğinden hangi sınava girmeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz. Üniversitenizden o dil ile ilgili sınava girmeniz istenebilir ya da başka bir dil sınavı (İngilizce) ile seviyeniz belirlenebilir. İnisiyatif üniversitenizde ve Erasmus Koordinatörlüğü’ndedir.

Erasmus programına hangi öğrencilerin katılacağı nasıl değerlendiriliyor ?

Erasmus programına katılımın nasıl değerlendirileceği üniversitenin Erasmus Komitesi’ne ve üniversitenize bağlı olmakla beraber;

Genel olarak not ortalamasının %50’si, yabancı dil puanınızın %50’si alınarak değerlendirilir. Daha önce Erasmus programından yararlanmış öğrencilerin puanına %10 kesinti uygulanabilir.

Erasmus programıyla hangi Avrupa Birliği  ülkelerine gidebilirim ?

Okuduğunuz bölüme ve Üniversitenizin anlaşmalı olduğu yüksek öğretim kurumlarına bağlı olarak;

Erasmus Koordinatörlüklerinden  yayınlanacak duyuru ve kontenjan miktarlarına göre hangi ülkelerde eğitim  alabileceğiniz belirtilecektir. Okuduğunuz bölüm için  Erasmus değişimi yapılabilecek ülke ve üniversitelerin listesi başvurulardan önce duyurulmaktadır.

Erasmus’ta Hibe, Yol Parası, Yurt Ücreti, Okul Ücreti başlıklı yazıyı okumak için TIKLAYINIZ

Erasmus’a Hak Kazandıktan Sonra başlıklı yazıyı okumak için TIKLAYINIZ