Erasmus Ücretleri

Erasmus Ücretleri

Erasmus ücretleri denilince işin içeresinde aldığınız hibe ve sahip olduğunuz birikimden tutun tüm harcamalarınıza kadar tüm finans aktiviteniz akla gelir. Ancak burada bu ücretler arasında en çok akla gelen ve dikkat etmeniz gerekenlerin cevabını sizler için kısa ve net bir şekilde derledik.

Erasmus'ta gittiğim okula ücret öder miyim?

Erasmus kapsamında gittiğiniz okul herhangi bir sınav, kayıt ya da öğrenim katkı payı gibi bir ücret sizden talep edemez. Ancak bölümünüze bağlı olarak yapacağınız laboratuvar çalışmaları ya da sarf malzeme harcamalarına karşı sizlerden bir miktar ödeme talep edebilir. Her ne kadar böyle bir durumun olması mümkünse de neredeyse tüm okullar program dahilinde gelen öğrencilerden hiçbir ücret talep etmiyor o konuda rahat olabilirsiniz. Bununla beraber Türkiye’de kayıtlı olduğunuz üniversitenizde ödemeniz gereken katkı payı (harç) var ise bunu kendi okulunuza ödemek zorundasınız ancak ders seçemezsiniz.

Erasmus yaparken burslarım kesilir mi?

Erasmus kapsamında gittiğiniz okul ya da ülke farketmeksizin hiçbir kurumdan aldığınız burs ya da krediniz kesilmez . Aynı şekilde almaya ve kullanmaya devam edebilirsiniz.

Erasmus'a başlamadan önceden ücret ödemem gerekiyor mu?

Erasmus programı dahilince önceden ya da sonradan okula yaptığınız bir ödeme kesinlikle söz konusu değildir. Ancak;

  1. Konaklama ücretleri; Konaklama en önemli gider kalemidir, burada okulunuzun yuduna ya da özel bir yurda ödemeniz gereken bir ücret çıkar ortaya. Tabi bunun miktarı sizin de tamin edeceğiniz üzere ülkeye ve bölgeye göre değişiklik gösterir.
  2. Yeme İçme Masrafları: Konaklamayı ayarladıktan sonra sonraki gider kalemi ise tabii ki de gıdadır. Okulunuzun yemekhanesinde yemek için aylık / günlük ya da haftalık periyotlarda belli bir ödeme yapmanız gerekebilir. Bununla birlikte dışarda yeme – içme ya da kaldığınız pansiyon ve aparttaki yeme içme masrafları da diğer önemli kalemdir.
  3. Ulaşım: Ulaşımın ilk durağı şüphesiz ki gideceğiniz yere olan uçak biletinizdir. Bundan sonra Avrupa ülkelerinde genel olarak şehir içi ulaşım kimi yerlerde mesafeye göre ücretsiz kimi yerlerde de oldukça düşük seviyededir.
  4. İletişim: Son olarak diğer önemli gider kalemi ise iletişimdir. Yurtdışına çıktıktan sonra bulunduğunuz ülkenin telekomünikasyon sistemine bağlı olacak şekilde bir sim kart almanız sizin için oldukça uygun olacaktır. Bunun da aylık gideri oldukça düşük seviyededir.