Mekatronik

YKS Tercihinde Mekatronik Mühendisliği Bölümü

Bu yazımızda YKS tercihlerinde Mekatronik Mühendisliği Bölümünü tercih etmeyi düşünenleri neler bekliyor, üniversite tercihlerinde Mekatronik Mühendisliği Bölümünü seçenlerin  iş ve kariyer olanakları, maaş miktarları konuları üzerinde durduk

Mekatronik Mühendisliği, mekatronik, bilgisayar mühendisliği ve elektrik elektronik mühendisliği alanlarının birleşimiyle oluşmuş, hareket eden sistemlerin tasarımlarını ve üretimini yapan kişilerin bu alanlarda uzmanlaşmış olduğu bir mühendislik dalıdır.

Mekatronik mühendisleri, otomatik makine ve bunların ekipmanlarının üretimi, tasarımı ve ölçüm teknikleri gibi alanlarla da ilgilenmektedir. Mekatronik mühendisliğinde çalışan mekatronik mühendisleri, genelde hareket edebilen kontrol sistemlerinin tasarım ve programlama aşamalarında çalışmaktadır ve bu alanların birleşiminden sorumludur.

Bu alanda çalışan mühendisler genelde otomasyon sistemleri, hareketli platformlar, hareketli makine parçaları ve robotik sistemler gibi birçok farklı alandaki tasarım projeleriyle de ilgilenmektedirler.

Mekatronik Mühendisleri Nerelerde Çalışabilir?

Mekatronik Mühendisleri, birçok farklı sektörde çalışmaktadır. Bu sektörlere şunlar örnek verilebilir;

  1. Endüstriyel Otomasyon: Endüstriyel otomasyon alanında çalışan mekatronik mühendisleri genelde fabrika otomasyon sistemlerinin tasarımı ve bu sistemlerin kurulması aşamalarında çalışmaktadır.
  2. Enerji: Enerji alanında çalışan mekatronik mühendisleri, enerji üretim ve dağıtım sistemlerinin tasarımı ve işletimi gibi konularında uzmanlaşır, şirketlere ve işçi ekibine süreç içinde destekler verir.
  3. Otomotiv: Otomotiv sektöründe çalışmakta olan mekatronik mühendisleri genelde otomobil sistemlerinin tasarımı, bunların üretimi ve otomobillerin üretildikten sonraki test edilme aşamasında çalışmaktadır.
  4. Ulaşım: Ulaşım sektöründeki mekatronik mühendisleri genelde hareket eden sistemlerin tasarımı, kontrolü ve bunların üretimi aşamalarında çalışmaktadır.
  5. Bilim ve Teknoloji: Mekatronik Mühendisleri, enerji üretim ve dağıtım sistemlerinin işletimi, tasarımı ve bunların taşınımı alanlarında uzmanlaşmış birçok farklı geliştirme (arge) kuruluşunda çalışmaktadır.

 

TÜM BURSLARI GÖRMEK İÇİN TIKLA

Burs haberleri için 

TIKLA YOUTUBE KANALINA ABONE OL

TIKLA WHATSAPP KANALINA KATIL

TIKLA TELEGRAM KANALINA KATIL

TIKLA İNSTAGRAM'da TAKİP ET

 

Mekatronik Mühendisliği Bölümünü Kimler Seçmeli?

Mekatronik mühendisi olmak isteyen kişilerde, en çok mühendislik alanına ilgi ve tutku aranır. Çünkü mekatronik mühendisliği, yoğun bir ilgi ve tutku gerektirmektedir.

Bunun sebebi, bu mesleğin diğer mesleklere göre biraz daha detaycı oluşudur. Bu alanda çalışan insanlar eğer ki çalışırken eğlenmez ve kendi her geçen zaman geliştirmezse, bu meslekte iyi bir kariyer yapamayabilir.

Bu mühendislik dalında analitik düşünme ve problem çözme yeteneği iyi olan bireyler, bu alanda farkını ortaya koyabilir. Çünkü süreç içinde problemlerin hızlıca tanımlanabilmesi ve kısa bir zamanda doğru çözümler üretilmesi kurumlar için en büyük gerekliliklerdendir.

Ayrıca, bu mesleği seçecek kişinin öğrenmeye açık olması da çok önemlidir. Çünkü tüm mühendislikler kendini durmadan geliştiren alanlardır.

Bu gelişim sonucunda ise kişinin kendisini durmadan geliştirmesi gerekir. Eğer ki gelişim olmazsa, kişi meslek hayatında zorluklar yaşar, yetkinliklerini kaybetmeye başlar. Gelişimin temel şartı ise mesleğe olan tutku ve öğrenimdir.

Takım çalışmasına yatkınlık ise bu meslekte aranan en büyük kriterlerden birisidir. Çünkü mekatronik mühendisleri çok büyük oranda takımca çalışmalar yapmaktadır ve bu noktada iletişim çok önemlidir.

Eğer ki diğer insanlar ile iletişim sıkıntısı çekiyorsanız, ne yazık ki işlerin bitirilmesi konusunda bazı negatif etkiler yapabilirsiniz.

Diğer kriterlere sahipseniz, ama iletişim ve takım çalışmasına yatkınlık kriterinde bir uyumsuzluk yaşıyorsanız canınızı sıkmayın. Çünkü iletişim konusunda kendinizi çok rahat bir şekilde geliştirebilirsiniz.

Mekatronik Mühendisi Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı?

Mekatronik Mühendisi olmak için üniversitelerin Mekatronik Mühendisliği bölümünü bitirmek gerekmektedir. Bu bölüm İngilizce Hazırlık ile okunursa 5 sene, hazırlıksız ise 4 sene sürmektedir.

Mekatronik Mühendisliği Bölümündeki Kontenjan Durumları:

Türkiye’de 8 farklı üniversitede mekatronik mühendisliği bölümü bulunmaktadır. Bu üniversiteler;

  1. İstanbul Teknik Üniversitesi
  2. Yıldız Teknik Üniversitesi
  3. Hacettepe Üniversitesi
  4. Gazi Üniversitesi
  5. Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  6. Kocaeli Üniversitesi
  7. Yeditepe Üniversitesi
  8. Atatürk Üniversitesi

Bölümlerdeki kontenjan sayıları, üniversiteden üniversiteye değişkenlik göstermektedir. Mesela İstanbul Teknik Üniversitesi 2022 yılında 95 öğrenci alırken, Yıldız Teknik Üniversitesi 2022 yılında 50 öğrenci almıştır.

Bölümlerinin puanları ise, üniversitenin bulunduğu şehir, üniversitenin geçmişi ve bunun gibi birçok farklı kritere göre şekillenmektedir. Yukarıda verdiğimiz liste, puan sıralamasına göre en yüksekten en düşüğe şeklinde sıralanmıştır.

Mekatronik Mühendisliğinde Hangi Dersler Önemli?

Mekatronik Mühendisliğinde, elektronik devreler sistemi, mekanik sistemler, otomatik kontrol ve bilgisayar programlama dersleri önemlidir. Bu derslerde iyi olmanız için matematik ve fizik konusunda öğreniminizi durmadan sürdürmek gerekir.

Kişiler elektronik devreler dersinde, elektronik devrelerin tasarımı ve bunların çalışma prensipleri hakkında bilgi edinmektedir.

 Mekanik sistemler dersinde ise, mekanik sistemlerin tasarımı ve çalışma prensipleri hakkında anlatımlar yapılmaktadır.

Otomatik kontrol dersinde, kontrol sistemlerinin tasarımı ve programlanması hakkında dersler verilmektedir.

Programlama dersinde ise, yapılan cihazların parçalarının kodlanması aşaması için temel oluşturan anlatımlar yapılmaktadır.

Mekatronik Mühendisliğinde Öğrenciyken Para Kazanılabilir Mi?

Evet, mekatronik mühendisliği öğrencileri, öğrenim esnasında para kazanabilir. Örnek verilirse, okulda öğrenilen becerileri kullanarak bir proje üretilebilir ve bu projeler üzerinden para kazanılabilir. Bunun haricinde ise, her öğrenci alanından bağımsız part-time iş arayabilir, üniversitenin birimlerinde kısmi zamanlı öğrenci olarak çalışabilir. Mekatronik Mühendisleri için en uygun kısmi zamanlı öğrenci mekanı ise üniversitelerin Bilgi İşlem Daire Başkanlığıdır.

Anket

Mekatronik Mühendisleri Ne Kadar Kazanıyor?

Türkiye’deki mekatronik mühendislerinin maaşları çalıştıkları sektör türüne ve sahip oldukları deneyime göre değişmektedir. Ancak mekatronik mühendisleri genelde iyi maaşlar almaktadır.

Kariyer.net verilerine göre;

  • En düşük mekatronik mühendisi maaşı: 13.340 TL
  • Ortalama mekatronik mühendisi maaşı: 16.800 TL
  • En yüksek mekatronik mühendisi maaşı: 38.450 TL

Amerika’da Mekatronik Mühendisleri Ne Kadar Kazanıyor?

Amerika Birleşik Devletleri’nde mekatronik mühendislerinin maaşları, çalışılan sektör, iş yeri büyüklüğü ve kişinin tecrübesi gibi kriterlere göre değişmektedir.

2021 yılı verileri göz önüne alındığında, Amerika Birleşik Devletleri’nde çalışan Mekatronik Mühendisleri yılda ortalama 72.000 Amerikan Doları kazanmaktadır. (Brüt Maaş). Maaşlar, kişi deneyimini arttırdıkça yükselmektedir.

Avrupa’da Mekatronik Mühendisleri Ne Kadar Kazanıyor?

Avrupa’da mekatronik mühendislerinin maaşları, yukarıda bahsedilmiş olan kriterlere göre değişmektedir.

Avrupa ülkelerinde çalışan mekatronik mühendislerinin maaşları ortalama olarak 45.000 – 65.000 Euro arasında değişmektedir. Maaşlar, çalışılan ülke ve iş yeri büyüklüğüne göre çok değişkenlik gösterebilir.