Psikoloji 1

YKS Tercihinde Psikoloji Bölümü

Bu yazımızda YKS tercihlerinde Psikoloji bölümünü tercih etmeyi düşünenleri neler bekliyor, üniversite tercihlerinde Psikoloji bölümünü seçenlerin  iş ve kariyer olanakları, maaş miktarları konuları üzerinde durduk

Psikoloji bölümü, üniversitelerin eğitim ve araştırma programlarının bölümlerinden birisidir. Psikoloji, insan davranışlarının ve düşüncelerinin nedenlerini ve sonuçlarını inceler.

Bu bölümde öğrenciler, insan davranışlarının sosyolojik, fizyolojik, biyolojik ve kültürel etkenlerini incelerler. Ayrıca öğrenciler, insanların duygu, düşünce ve davranışlarını nelerin nasıl etkilediğini öğrenirler.

TÜM BURSLARI GÖRMEK İÇİN TIKLA

Burs haberleri için 

TIKLA YOUTUBE KANALINA ABONE OL

TIKLA WHATSAPP KANALINA KATIL

TIKLA TELEGRAM KANALINA KATIL

TIKLA İNSTAGRAM'da TAKİP ET

 

Bu öğrenilen bilgiler farklı mesleklerde kullanılmaktadır. Örneğin, reklamcılık sektöründe, insanların ilgisinin nasıl daha çok çekilebileceği, bu eğitimler sayesinde daha rahat tahmin edilebilmektedir. Ona göre de çok daha başarılı bir reklama imza atılabilmektedir.

Psikoloji çalışmaları, yukarıdaki örnekteki gibi, sağlık hizmetleri, eğitim, hukuk ve birçok farklı alanda da kullanılabilir.

Üniversite Tercihlerinde Psikoloji Seçenler Nerelerde Çalışabilir?

Üniversite tercihlerinde Psikoloji seçenlerin çalışma alanları oldukça geniştir. Bu çalışma alanlarından bazıları şunlardır:

  • Sağlık Hizmetleri: Hastaneler, rehabilitasyon merkezleri ve klinikler gibi sağlık bakım ortamlarında ruh sağlığı tedavisi sağlarlar. Ayrıca Psikologlar, psikiyatristler ve diğer sağlık personelleriyle birlikte çalışarak, depresyon, travma, kişilik bozuklukları gibi mental sağlık sorunlarının tedavisinde rol alabilir.
  • Eğitim: Psikologlar, eğitim alanında çalışarak öğrencilerin öğrenme ve davranış sorunlarını çözer. Bu da öğrencilerin ruh sağlığını olumlu etkilediği gibi okul performanslarının arttırılmasını da sağlar.
  • Hukuk: Psikologlar, hukuk alanında çalışarak, suçlu psikolojisi, tanıklık psikolojisi, cezaevinde rehabilitasyon veya çocukların hukuk sistemi içindeki yerine göre rol alabilir.
  • Araştırma ve Akademi: Psikologlar, araştırma yaparak veya öğretmenlik yaparak insan davranışlarını ve düşüncelerini inceler. Bazı projelerde, daha pozitif sonuçlar almak için derinine araştırma yaparlar.
  • Aile ve Çocuk Hizmetleri: Psikologlar, aile ve çocuklar arasındaki ilişkileri ve çocukların gelişimini inceleyerek, ailelerin çocuklarına daha iyi bakmalarını sağlamakta rol alabilir.

Özetle psikologlar; hastaneler, devlet daireleri, okullar, üniversiteler, araştırma merkezleri, toplum sağlığı merkezleri, hapishaneler, şirket ofisleri ve özel muayenehaneler dahil olmak üzere çok çeşitli ortamlarda çalışırlar.

Anket

YKS Tercihlerinde Psikoloji Bölümünü Kimler Seçmeli?

Psikoloji bölümü, insan davranışlarını ve düşüncelerini hatta genel olarak insanı merak eden kişiler için en uygun seçenek denebilir.

Sosyal, sabırlı, anlayışlı, empati yeteneği yüksek, meraklı, okumayı seven kişiler bu mesleği büyük bir zevkle yapacaktır.

Ayrıca, insanların iyileşmesine veya gelişmesine katkıda bulunmak isteyen kişiler için de uygun bir meslektir. Üniversitede Psikoloji bölümünü seçen öğrenciler analitik düşünme becerilerine sahip olmalıdır.

Psikoloji en popüler alanlar arasında olduğundan, bu bölümü tercih edenlerin mesleki gelişim için tavsiyeler almaları önerilir.

Üniversite Psikoloji Bölümü Kontenjan Durumları:

Türkiye’ de 37 ilde 110 psikoloji bölümü bulunmaktadır. KKTC ile birlikte YÖK’e bağlı psikoloji bölümünün sayısı 125’tir.

Bazı üniversitelerin başarı sırası ve kontenjanları 2022 YÖK ATLAS verilerine göre şöyledir:

Koç Üniversitesi Psikoloji (Burslu)

  • Kontenjan:15 kişi
  • Tavan Puan: 548,39
  • Taban (Yerleşen Son Kişinin) Puan:509,33
  • Yerleşenlerin Ortalama OBP’ si: 477,262
  • Yerleşenlerin Ortalama Diploma Notu:95,5

Ankara Üniversitesi Psikoloji

  • Kontenjan:103 kişi
  • Tavan Puan:459,69
  • Taban Puan:435,55
  • Yerleşenlerin Ortalama OBP’ si:449,475
  • Yerleşenlerin Ortalama Notu:89,9

Bursa Uludağ Üniversitesi

  • Kontenjan: 103 kişi