Hacker

YKS Tercihinde Siber Güvenlik Uzmanlığı

Siber Güvenlik Uzmanları, elektronik bilgi sisteminin güvenlik ağını, çeşitli algoritmik ve donanımsal sistemler kullanarak koruyan kişilerdir. Siber güvenlik uzmanları hem özel şirket ve kuruluşlarda hem de devlete bağlı şirket ve kuruluşlarda çalışmaktadır.

Siber Güvenlik Uzmanları, elektronik bilgi sisteminin güvenlik ağını, çeşitli algoritmik ve donanımsal sistemler kullanarak koruyan kişilerdir. Siber güvenlik uzmanları hem özel şirket ve kuruluşlarda hem de devlete bağlı şirket ve kuruluşlarda çalışmaktadır.

Bilgisayarlar, mobil cihazlar, sunucular, ağlar ve elektronik sistemler kötü amaçlı saldırılara maruz kalmaktadır. İşte bu problem esnasında, Siber Güvenlik Uzmanlarının önemi açığa çıkar.

Siber Güvenlik Uzmanı Ne İş Yapar?

Siber güvenlik uzmanları, bilgi teknolojilerine olası saldırılara karşı şirketin kullandığı teknolojik ürünlere savunma sistemi geliştirirler. Savunma sistemleri de donanımsal ve yazılımsal olarak ayrılabilmektedir.

Siber güvenlik uzmanları, gelen bir saldırı sonrasında o saldırının nasıl gerçekleştiğini izler. Bunun sayesinde de çeşitli test ve incelemeler sonucunda güvenlik açıkları kapatılır. Yani, saldırı sonrasında, o saldırıya tekrardan maruz kalmamak için yeni bir savunma sistemi geliştirirler.

İyi Siber güvenlik uzmanları, olası saldırıların çoğuna hâkim oldukları için büyük şirketler tarafından her zaman aranmaktadır. Alanında uzmanlaşmış siber güvenlik uzmanları, şirkete atak testleri yapar ve bu atak testlerinde açık buldukları alanlara o açığın türüne göre savunma sistemi entegre ederler.

Siber Güvenlik Uzmanı Olmak İçin Ne Okumalıyım?

Siber güvenlik uzmanı olmak için kesinlikle okumaya gerek vardır gibi bir ifade yanlıştır. Yani, okumadan da iyi bir siber güvenlik uzmanı olabilirsiniz. Ama mühendislik ya da siber güvenlik ile alakalı bir bölüm okuyup kendinizi geliştirirseniz, bu alanda daha uzman olabileceğinizi söyleyebiliriz

Özellikle Bilgisayar Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği ve Bilişim Sistemleri Mühendisliği bölümleri siber güvenlik uzmanı olmak için mantıklı bölümlerdendir.

Bunun haricinde, üniversiteler dışında verilmekte olan Siber güvenlik uzmanlığı eğitimleri de bulunmaktadır. Bu eğitimlere katılıp ISO damgalı birkaç sertifika aldığınız takdirde de iyi bir Siber güvenlik uzmanı olabilirsiniz.

Hatta iyi bir siber güvenlik uzmanı olmak için bazı eğitimlere katılıp sınavından başarılı puan almak, bu meslekte iyi bir kariyer yapmak için çok önemlidir.

Bunların haricinde, bilişimle ilgili olan dört ve iki yıllık bölümlerden mezun olarak da bu meslekte iyi bir kariyer yapabilirsiniz.

BKZ: Bilgisayar Programcılığı, Siber Güvenlik, Yönetim Bilişim Sistemleri

Anket

Bölümlerin Sıralamaları ve Kontenjan:

Bilgisayar ve yazılım mühendisliği bölümleri, en çok tercih edilen bölümlerden ikisi olmuştur. Bu bölümleri tercih edebilmek için Sayısal Sıralamada minimum 300.000 sıralama şartı bulunmaktadır.

Bu bölümlerde, her üniversitede ortalama 50 kişilik kontenjan bulunmaktadır.

Boğaziçi, KOÇ gibi üniversiteler ilk 300 sıralamadaki öğrencileri alırken, Çukurova, Anadolu, Ankara gibi üniversiteler ilk 50.000 sıralamadaki öğrencileri almaktadır. İskenderun Teknik, Osmaniye Korkut Ata, Malatya Turgut Özal gibi üniversiteler ise 200.000 sıralamada bulunan öğrencileri almaktadır.

Yönetim Bilişim Sistemleri mühendisliği için Eşit Ağırlık sıralaması gerekmektedir. Boğaziçi gibi üniversiteler ilk 2000 sıralamadaki öğrencileri alırken, Anadolu’daki üniversiteler genel olarak 100.000 – 800.000 arasında değişen sıralamadaki öğrencileri almaktadır.

Bilişim Sistemleri Mühendisliğinde ise Sayısal Sıralama gerekli olup, minimum 300.000 sıralama şartı bulunmaktadır. Ankara, Kocaeli ve Sakarya üniversiteleri 80.000 – 110.000 arasındaki sıralamalardan alım yapmıştır. Burdur Üniversitesi ise, en son sıralamada bulunan devlet üniversitesi olup, kontenjanlarını doldurmuştur. 250.000 Sayısal Sıralama ile kapatmıştır.

Bilgisayar Mühendisliği bölümünde ortalama olarak 60 kontenjan bulunmaktadır ve Şırnak Üniversitesi hariç tüm devlet üniversitelerinin kontenjanları dolmuştur. Özel üniversitelerin bazılarında %25 ve ücretli olan bölümlerinde kontenjanların dolmadığı görünmüştür. Bu durumun aynısı Bilişim Sistemleri ve Yazılım Mühendisliği bölümlerinde de gözlemlenmiştir.

Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünde, kontenjan sayısı ortalama olarak 45’tir. Yönetim Bilişim Sistemlerinde tüm devlet üniversitelerinin kontenjanları dolmuştur. Girne Amerikan Üniversitesinin ücretli bölümünde ise 7 kişilik boş kontenjan kalmıştır.

Siber Güvenlik Uzmanı Olma Şartları:

Siber güvenlik uzmanı olabilmek için şu yetkinliklere sahip olunmalıdır:

  • Linux Sistemini İyi Kullanabilmek, Linux Terminal Komutlarını iyi bilip anlayabilmek.
  • TCP/IP Protokollerini Bilmek
  • Python, SQL, C ve Java dillerine hâkim olmak, en az birisini iyi derecede bilmek
  • İşletim sistemlerinin mantığını çok iyi derecede bilmek
  • Analiz ve gözlemcilik konularında başarı olmak
  • Var olan bilgileri tekrardan güncellemek

Siber Güvenlik Kaça Ayrılır?

  • Ağ Güvenliği
  • Bilgi Güvenliği
  • Son Kullanıcı Eğitimleri
  • Uygulama Güvenliği
  • Operasyonel Güvenlik
  • Olağanüstü verileri kurtarma

Siber Güvenlik Uzmanları Maaşları:

Siber güvenlik uzmanlarında maaş skalası değişkenlik göstermektedir. Sektöre yeni girenler genelde 15.000 TL gibi rakamlarla başlarken, bu rakam ileride tecrübeli bir siber güvenlik uzmanı için 40.000 TL gibi rakamlara çıkmaktadır. Alanında uzman olan siber güvenlik uzmanları ise aylık 200.000TL gibi çok devasa rakamlar da kazanabilmektedir.

Yapılan anket sonuçlarına göre:

  • Kıdemli Siber Güvenlik Uzmanları en düşük 24.490 TL, en yüksek 44.720 TL almaktadır. Ortalama maaş ise 30.610 TL’dir.
  • Ağ ve Siber Güvenlik Uzmanları en düşük 14.940 TL, en yüksek 40.830 TL almaktadır. Ortalama maaş ise 18.680 TL’dir.
  • Bilgi Güvenliği Uzman Yardımcısı, yani göreve yeni başlamış olan kişiler ise en düşük 8.790 TL almaktayken, en yüksek 12.400 TL almaktadır. Ortalama maaş ise 10.990 TL’dir.

Siber Güvenlik Uzmanı Maaşları Yurtdışı:

Siber Güvenlik Uzmanları Amerika Birleşik Devletleri’nde yıllık ortalama 110.000 dolar kazanmaktadır. Bu maaş skalası, eyaletten eyalete değişmektedir.

  • San Francisco’da çalışan bir Siber Güvenlik Uzmanı yıllık ortalama 131.142 Amerikan doları kazanırken, Sunnyvale bölgesinde çalışan siber güvenlik uzmanları yıllık ortalama 119.573 dolar kazanmaktadır.

Siber güvenlik alanında uzmanlaşmış kişilerin maaşları ise daha değişkenlik göstermektedir. Eyaletten eyalete +40.000 dolar oynayış bulunmaktadır.

Okurken Siber Güvenlik Uzmanı Olunur Mu?

Eğer ki kendinizi Siber güvenlik alanında geliştirmişseniz, bazı savunma tekniklerine de hakimseniz, evet. Günümüzde siber güvenlik uzmanı az olduğundan, şirketler genelde bölümden yeni mezun olmuş ve siber güvenlik tarafında bilgisi pek olmayan kişileri bile yetiştirip çalıştırmaktadır.

Bu yüzden, şirketler için farkında olan üniversite öğrencisi varsa ve bu öğrenci alanını siber güvenlik olarak belirlemek istiyorsa, kişi öğrencilik yıllarında kariyerine başlangıç verebilir.

Ayrıca siber güvenlik uzmanlığındaki bazı alanlarda, işin ofis üzerinden yürütülmesine gerek yoktur. Uzaktan bir şekilde de şirket için siber savunma uzmanı olunabilmektedir. Bu sayede, Doğu Anadolu bölgesinde okuyan bir öğrenci, İstanbul’daki bir firmaya uzaktan çalışabilmektedir.

 

TÜM BURSLARI GÖRMEK İÇİN TIKLA

Burs haberleri için 

TIKLA YOUTUBE KANALINA ABONE OL

TIKLA WHATSAPP KANALINA KATIL

TIKLA TELEGRAM KANALINA KATIL

TIKLA İNSTAGRAM'da TAKİP ET

 

Siber Güvenlik Uzmanları Nerelerde Çalışırlar?

Siber güvenlik uzmanları hem devlet hem de özel sektörde çalışabilmektedir. Bunun haricinde, biraz daha derine inecek olursak şöyle örnekleyebiliriz:

Bir ilaç şirketindeki verilerin dijital ortamda sağlam bir şekilde tutulması için siber güvenlik uzmanı şarttır. Şirketlerdeki verilerin dijital ortamda güvenli bir şekilde tutulabilmesi için de siber güvenlik uzmanı şarttır. Nükleer santraller, askeri sanayi vb. gibi kuruluşlarda da olası saldırılara karşı korunmak için siber güvenlik uzmanı çalıştırmak şarttır.

Yani, siber güvenlik uzmanları için istihdam alanı oldukça yüksektir. Hatta bazı araştırmalara göre 2030’lu yılların başıyla beraber siber güvenlik uzmanlarının, dünyada en çok aranacak meslek grubu haline geleceği tahmin edilmektedir.

İyi Siber Güvenlik Uzmanı Olmak için Alınması Tavsiye Edilen Eğitimler:

  • CompTIA Security+
  • Systems Security Certified Practitioner (SSCP)
  • Offensive Security Certified Professional (OSCP)
  • Certified Cloud Security Professional (CCSP)
  • Certified Ethical Hacker (CEH)

Türkiye’deki Siber Güvenliğin Kısa Geçmişi ve Kurumlar:

Türkiye’deki Siber Güvenliğin geçmişi çok da eskiye dayanmamaktadır. Bu alanda uzman olan isimlerden birisi olan Prof. Dr. Mustafa Afyonluoğlu’nun hazırladığı bir görsel: